Odjel za klasičnu filologiju

Poziv na javno predavanje: "Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama"

U četvrtak, 20. veljače 2020. u 18:00 sati, doc. dr. sc. Anita Bartulović s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru održat će javno predavanje na temu: "Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama" u prostorijama čitaonice Državnog arhiva u Zadru (ulica Ruđera Boškovića 1, 3. kat). Predavanje se održava kao treće u okviru ciklusa "Žene u prošlosti Zadra".

Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama

Podatci koje imamo o položaju žena u srednjem vijeku iščitavaju se iz pravnih, crkvenih ili književnih zapisa, ali je nepoznato što su o svome diskriminiranom položaju mislile žene, primjerice u srednjovjekovnoj zadarskoj općini, jer nije sačuvan nijedan zapis pisan njihovom rukom. I dok je u javnoj sferi jasno izražen i općeprihvaćen takav stav, zanimljivo je pitanje koliko se on odražavao na položaj žena u obitelji.

Iako bilježnički pravni diskurs karakterizira visoki stupanj formulaičnosti, oporuke, kao izrazi posljednje volje oporučitelja, posredno otkrivaju odnos supružnika, osjećaje njihove uzajamne (ne)privrženosti te u kolikoj su se mjeri ti osjećaji katkada mogli izdignuti iznad statutarnih odredbi i društvenih konvencija.