Odjel za klasičnu filologiju

O nama

Promotivni video Odjela za klasičnu filologiju dostupan je ovdje.
 
Studij. Učeni govor o bilo kojoj pojavi redovito počinje izrazom "Još su stari Grci i Rimljani..." Njihovo je naslijeđe nazočno na gotovo svim područjima života. U filmovima na primjer stalno se pojavljuju teme iz klasične starine, kao Gladijator, Troja, Aleksandar, a u Pasiji Rimljani čak govore latinski. Nas prvenstveno zanima pismena ostavština, pjesme koje su pjevali, knjige koje su pisali, pitanja koja su sebi postavljali, u kojima se i danas prepoznajemo. Latinski je nastavio živjeti u srednjem i novom vijeku u čitavoj Europi, posebno u Hrvatskoj. Gotovo jedini naš svjetski bestseler napisao je Marko Marulić na latinskom.

Na Odjelu za klasičnu filologiju mogu se upisati dva studija, Latinski jezik i rimska književnost, i Grčki jezik i književnost, kao prijediplomski, a potom i kao diplomski studiji. Preporučujemo upisati oba studija jer se međusobno nadopunjuju. Ali mogu se studirati i pojedinačno. Dobro se nadopunjuju s povijesti, povijesti umjetnosti, arheologijom i filozofijom, no moguće ih je povezati s bilo kojim drugim dvopredmetnim studijem.

Kako su oba jezika mrtva, ne uče se audio metodom, pa je potrebno imati smisla za apstraktan način mišljenja, kao u logici ili matematici. Učiti se počinju otpočetka. Za upis je dovoljna bilo koja četverogodišnja srednja škola.

Za vrijeme studija organiziramo stručno putovanje u Italiju i u Grčku.

Studenti. Uz obveze na studiju, naši studenti unatrag nekoliko godina sami pripremaju svakog proljeća "Antičke dane", gdje prikažu neku predstavu starih autora ili organiziraju pjesničku večer, izložbu, predavanje ili "Olimpijadu". Nezaboravna je izvedba Aristofanove Lizistrate.

Nastavnici. Uz nekolicinu starijih na Odjelu rade mahom mladi nastavnici, nastojeći biti sretan spoj poleta, iskustva i znanja.

Oprema i prostor. Premda bismo rado imali još radnog prostora, a Sveučilište se trudi i bori da ga osigura, sadašnji se nalazi na prekrasnom mjestu, na  trećem katu zgrade na samom moru, s pogledom na zadarske otoke, u blizini rimskog foruma, Svetog Donata, Arheološkog muzeja... Posjedujemo vlastitu knjižnicu s najnužnijom literaturom za studij, obogaćujući je stalno novim naslovima. Valja još i napomenuti da je većina osnovne literature, poput gramatika i rječnika, dostupna i u digitalnom obliku.