Odjel za klasičnu filologiju
Dies Latinus et Graecus 2024.

Dies Latinus et Graecus 2024.

Odjel za klasičnu filologiju organizira drugi po redu Dies Latinus et Graecus, koji je ove godine posvećen Marku Maruliću. Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2024. godinu "Godinom Marka Marulića" povodom 500. obljetnice njegove smrti 5. siječnja 1524. godine. Tom će prigodom izv. prof. dr. sc. Tamara Tvrtković (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) u dvorani 137 s početkom u 10 sati održati predavanje naslova Top lista hrvatskih latinista. U popodnevnim će se satima u Studentskom klubu Božo Lerotić s početkom u 16 sati održati Večer poezije posvećena Marku Maruliću, na kojoj će studenti Odjela za klasičnu filologiju čitati Marulićeve latinske stihove.

Pročitaj više
Dies Latinus et Graecus 2024.
XIII. Dani seksualnosti

XIII. Dani seksualnosti

U petak 10. svibnja 2024. izv. prof. dr. sc. Sabira Hajdarević održala je multimedijalno znanstveno-popularno predavanje Žena-kuja od antičkog mita do suvremene pop kulture u sklopu znanstveno-stručnog skupa XIII. Dani seksualnosti u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru. Istraživanje koje je autorica provela ukazalo je na vjerojatne antičke izvore današnje mizoginije u pop kulturi, stoga je predavanje sadržavalo ilustrativne ulomke antičkih književnih djela i vizualnih izvora te odabrane primjere moderne rock i hip-hop/rap poezije popraćene relevantnim audiovizualnim materijalom.

Pročitaj više
XIII. Dani seksualnosti
Festival znanosti -  - radionica u OŠ Petra Preradovića Zadar

Festival znanosti - - radionica u OŠ Petra Preradovića Zadar

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti izv. prof. dr. sc. Teuta Serreqi Jurić i doc. dr. sc. Maria Mariola Glavan održale su 23. travnja 2024. u 6.a razredu OŠ Petra Preradovića Zadar radionicu naslova "Mudre misli iz antike". Kroz anegdote o Pitagori, Sokratu i ostalim grčkim mudracima učenici su promišljali o mudrim mislima koje su nam u nasljeđe ostavili stari Grci te na koji način moralne vrijednosti izrečene u njima možemo implementirati u naš današnji život bez obzira na dob.

Pročitaj više
Festival znanosti - - radionica u OŠ Petra Preradovića Zadar