Odjel za klasičnu filologiju

Aristofanove Ptice u Zagrebu i Ljubljani

Nakon nedavno izvedenih predstava u Visokom (Bosna i Hercegovina) i Kopru (Slovenija), studenti kolegija Antička kazališna radionica s izv. prof. dr. sc. Milenkom Lončarom, gostovali su prošli tjedan u Zagrebu i Ljubljani s predstavom Aristofanove ptice iz Kukumaglajgrada.

U Zagrebu su je 8. ožujka odigrali pred ugodno popunjenom najvećom dvoranom Filozofskog fakulteta (D7), ispraćeni srdačnim pljeskom. Poseban gost bio je grčki veleposlanik Stavros Tsiepas s nekoliko svojih djelatnika. Nakon predstave ponudio je suradnju grčkog veleposlanstva s Odjelom za klasičnu filologiju i najavio dolazak u Zadar na premijeru nove predstave u lipnju.

U Ljubljani je predstava izvedena 9. ožujka u punom i vrlo privlačnom atriju ZRC SAZU, kao završna točka dvodnevnog 9. Grošljeva simpozija. Premda je postojao strah od mogućeg nerazumijevanja hrvatskog jezika na kojem se predstava izvodi, predstava je primljena izvrsno. Glumci su pozvani novu predstavu Radionice izvesti ponovo na istom mjestu, a slovenski studenti klasične filologije i njihov profesor izrazili su želju doći u Zadar na premijeru nove predstave u lipnju.

Fotografije i snimke ove i drugih dviju predstava mogu se pogledati ovdje i na Youtube servisu.