Odjel za klasičnu filologiju

Festival znanosti 2018.

U okviru Festivala znanosti koji se ove godine održava u Hrvatskoj od 16. do 21. travnja, izv. prof. dr. sc. Milenko Lončar izlagat će u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru na temu Razbijanje šifara Mihovila i Antuna Vrančića (19. travnja, četvrtak, 10 sati).

Sažetak

Šesnaesto stoljeće vrijeme je opće uporabe šifriranih pisama u europskoj diplomatskoj komunikaciji. Tako se i Antun Vrančić, kao poslanik cara Ferdinanda I. i Maksimilijana II. kod Sulejmana Veličanstvenog i njegova sina Selima u Carigradu, služio kodiranim porukama. Međutim, Vrančićeva pisma objavljena su 19. st. u Mađarskoj prema latiničnim inačicama pisama. Šifrirane verzije, koliko znamo, nisu dosad spominjane u znanstvenoj literaturi. U potrazi za njima pronašli smo ih u Bečkom arhivu.
No Antun Vrančić i njegov brat Mihovil znali su se poslužiti šiframa i u privatnom dopisivanju, i to svaki svojim sustavom znakova. Uspjelo nam je razbiti obje šifre. Ironijom sudbine rješenje Mihovilovih šifara našli smo naknadno u Antunovoj ostavštini u Budimpešti.

Životopis

Izv. prof. dr. sc. Milenko Lončar gotov čitav radni vijek predaje na studiju latinskog i grčkog na Sveučilištu u Zadru. Bavi se djelima Konstantina Porfirogeneta, ranosrednjovjekonim latinskim natpisima iz Dalmacije, zadarskim bilježnikom iz 14. st. Petrom Perencanom i Vrančićevim šiframa.