Odjel za klasičnu filologiju
Treći maslinarski četvrtak

Treći maslinarski četvrtak

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu organizirao je u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju, Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom 26. siječnja 2023. u Sveučilišnoj knjižnici na Novom kampusu Treći maslinarski četvrtak. Predavanje je bilo namijenjeno svima koji žele doznati više o počecima proizvodnje i korištenja maslinova ulja te naučiti kako se provodi njegovo senzorsko ocjenjivanje.

Prvo predavanje naslova „Maslinovo ulje u antičkom svijetu“ održala je doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju. U izlaganju su se prikazala mitska tumačenja podrijetla stabla masline te načini na koje su antički narodi, ponajprije Grci i Rimljani, proizvodili i koristili maslinovo ulje odnosno „tekuće zlato“, kako ga naziva Homer. Na koncu se protumačilo kako su stari Rimljani klasificirali pojedine vrste maslinova ulja.

Drugi dio Maslinarskog četvrtka bila je radionica „Pravilan način kušanja maslinova ulja“ koju su vodili obučeni kušači maslinova ulja i članovi udruge Olea Zadar, prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije, dr. sc. Šime Marcelić te Marko Zorica mag. ing. agr. i Magdalena Baričević mag. ing. agr. s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Stjepan Dević mag. ing. agr. koji su u postupku obučavanja za profesionalne kušače maslinova ulja.

Pročitaj više
Treći maslinarski četvrtak
Noć muzeja Odjela za arheologiju i Odjela za klasičnu filologiju

Noć muzeja Odjela za arheologiju i Odjela za klasičnu filologiju

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju poziva Vas da nam se pridružite u još jednoj Noći muzeja. Ovogodišnja, 18. po redu manifestacija održat će se u petak 27. siječnja 2023. godine s početkom u 18 sati u izložbenom prostoru Odjela za arheologiju u zgradi Starog kampusa na rivi (Obala Petra Krešimira IV, 2). Pored brojnih raznovrsnih aktivnosti, na svadbenoj večeri koju će organizirati doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju posjetitelji će imati prigodu nazdraviti mladencima uz vino i medovinu te uživati u slanim i slatkim jelima kojima su se gostili stari Rimljani. Opširnije.

Pročitaj više
Noć muzeja Odjela za arheologiju i Odjela za klasičnu filologiju
Dan klasične filologije

Dan klasične filologije

Odjel za klasičnu filologiju u ponedjeljak 16. siječnja 2023. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru organizira Dan klasične filologije u svrhu upoznavanja antičke kulture i civilizacije.

U prvom dijelu programa, u okviru tematskog bloka „Hrana u antici”, bit će održana tri kratka predavanja o proizvodnji hrane u antici te o tome što su jeli stari Grci i Rimljani uz prezentaciju nekoliko starogrčkih i rimskih jela. U drugom će se dijelu programa odvijati radionica iz antičke kozmetike, edukativna aktivnost „Šetnja antičkim svijetom” i kviz znanja iz antičke civilizacije. Na kraju će programa biti dodijeljene pohvale Odjela najuspješnijim studentima u akad. god. 2021./2022.

Pozivamo zainteresirane studente i studentice, kao i nastavnike i nastavnice, da nam se pridruže.

Pročitaj više
Dan klasične filologije
Evaluacija nastave

Evaluacija nastave

Studentska evaluacija nastave zimskog semestra tekuće akademske godine provest će se od 10. do 29. siječnja 2023. Mole se studenti da ispune upitnike dostupne na Studomatu za predmete koji se evaluiraju.

Pročitaj više
Evaluacija nastave