Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu organizirao je u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju, Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom 26. siječnja 2023. u Sveučilišnoj knjižnici na Novom kampusu Treći maslinarski četvrtak. Predavanje je bilo namijenjeno svima koji žele doznati više o počecima proizvodnje i korištenja maslinova ulja te naučiti kako se provodi njegovo senzorsko ocjenjivanje.
Prvo predavanje naslova „Maslinovo ulje u antičkom svijetu“ održala je doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju. U izlaganju su se prikazala mitska tumačenja podrijetla stabla masline te načini na koje su antički narodi, ponajprije Grci i Rimljani, proizvodili i koristili maslinovo ulje odnosno „tekuće zlato“, kako ga naziva Homer. Na koncu se protumačilo kako su stari Rimljani klasificirali pojedine vrste maslinova ulja.
Drugi dio Maslinarskog četvrtka bila je radionica „Pravilan način kušanja maslinova ulja“ koju su vodili obučeni kušači maslinova ulja i članovi udruge Olea Zadar, prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije, dr. sc. Šime Marcelić te Marko Zorica mag. ing. agr. i Magdalena Baričević mag. ing. agr. s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Stjepan Dević mag. ing. agr. koji su u postupku obučavanja za profesionalne kušače maslinova ulja.